Wil jij met meer zelfvertrouwen in het leven komen te staan?

Wil jij meer zelfvertrouwen? Maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken?
Coaching biedt vele mogelijkheden. Lees hier meer over coaching..

 

Je voelt de noodzaak tot verandering, maar je hebt geen idee hoe je het aan moet pakken. Je maakt steeds dezelfde keuzes, terwijl je gewoon weet dat je het beter anders kunt doen. Je weet alleen niet hoe. Een coach kan jou net dat steuntje in de rug geven, waardoor je met meer zelfvertrouwen in het leven komt te staan.

 

Bij een ander lijkt alles beter en mooier

Je bent helemaal niet tevreden met jezelf. Als je in de spiegel kijkt, zie je alleen maar die overtollige kilo’s. Was je maar zoals je zus, die moeiteloos op gewicht lijkt te kunnen blijven. Op je werk durf je niet voor jezelf op te komen en gaan de echt leuke projecten naar je collega die haar mondje op de juiste plaats heeft zitten. Elke keer dat jij jezelf met een ander vergelijkt, kom je er maar bekaaid af.

 

Vergelijken is menselijk

Het is heel menselijk om jezelf met anderen te vergelijken. Sociaal wetenschappers maken onderscheid in deze zogenaamde ‘sociale vergelijking’: je hebt neerwaartse en opwaartse sociale vergelijking. Dit in tegenstelling tot opwaartse vergelijking, waarbij je jezelf juist vergelijkt met mensen die het in jouw optiek ‘beter doen’ dan jij. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn. Jij kunt die atleet die de marathon in New York gelopen hebt enorm bewonderen. Jij bent nog niet zover, maar met jouw trainingsdoelen weet je zeker dat jij zo’n prestatie volgend jaar ook kunt halen. Maar opwaartse vergelijking kan echter ook negatief uitpakken. Bijvoorbeeld als jij jezelf vergelijkt met diezelfde atleet, je slanke zus of je assertieve collega en alleen maar kunt denken dat jij nooit zult zijn als zij.

 

Wat wil jij veranderen?

Om je vertrouwen een boost te geven, is kijken naar anderen die het ‘minder goed’ dan jij doen eigenlijk niet heel effectief. Immers: hoewel je inziet dat je het heus niet heel slecht doet, blijf jij nog steeds op hetzelfde niveau en ga je je eigenlijke dromen en doelen niet achterna. Het bereiken van succes zit niet hem dus niet in naar beneden kijken, maar naar boven klimmen. Achter opwaartse vergelijking schuilt een verlangen. Het is een teken dat die ander iets heeft wat jij óók graag zou willen. Een fitter lijf zónder overgewicht bijvoorbeeld, of dat zelfvertrouwen om op je werk te zeggen dat jij ook wel voor dat grote project wilt gaan. Ga voor positieve vergelijking, en gebruik die succesvollere anderen als inspiratiebron. Door hard te werken, lukt jou dat ook!

 

Probeer het voor je te zien

Stop dus met het neerhalen van jezelf, en zet die stap naar verandering! Als leefstijlbegeleider, waarbij coaching een grote rol speelt, kan ik jou daar bij helpen. De eerste stap op weg naar die verandering is het omschrijven van dat gevoel. De tweede stap is om dit te gaan visualiseren: hoe zal jouw leven eruit zien als je die verandering hebt gemaakt? Hoe ziet jouw nieuwe leven er dan uit? Dat voelt goed hè? Om deze verandering ook ‘in het echt’ te maken, is er gedragsverandering nodig. En dat is niet eenvoudig, want het doorbreken van oude, vertrouwde patronen gaat niet vanzelf. De weg naar jouw verandering is vaak hobbelig, confronterend en eenzaam.

 

Je kunt meer dan je denkt

Aan de andere kant zijn er ook genoeg succesvolle en fantastische momenten, dus durf je eerste stap te zetten. Als leefstijlcoach help ik je daarbij! Het wordt niet alleen een mentale reis, maar ook een fysieke. Bewegen moet onderdeel uitmaken van je leven. Ik kan me voorstellen dat wanneer je bijvoorbeeld chronisch ziek bent, net beter bent na een tijd lang ziek te zijn geweest, of nog nooit iets aan sport hebt gedaan, je sceptisch bent. Maar in kleine stapjes is er echt heel wat mogelijk; ook voor jou!

 

Aanpak op maat

Advies en training op maat: dat zijn de gebieden waar mijn kracht ligt. Mijn begeleiding bestaat uit drie onderdelen: coaching, training en voeding. Op die manier kan ik jou het beste begeleiden bij je doelen. Het aanpakken van je overgewicht, het doorbreken van een bepaald keuzepatroon of je minder moe en lusteloos voelen bijvoorbeeld.
Omdat iedereen uniek is, stem ik mijn aanpak helemaal af op wie ik voor mij heb. Misschien ligt de focus meer op het sporten en voeding, of juist meer op het gebied van gedragsverandering. Wil jij bijvoorbeeld flink wat afvallen, dan ben ik jouw figuurlijke stok achter de deur. Bij mij krijg je dus een stuk mentale coaching, coaching op het gebied van voeding én personal training.  Als we aan de slag gaan, zorgen we dat het doel zodanig is geformuleerd dat het realistisch en te behalen is. Gedurende het proces zal je merken dat je meer energie krijgt, fitter wordt én dat je zelfvertrouwen groeit! En als jij je goed voelt in je lijf, dan heb je daar óók op andere gebieden wat aan, zoals in bepaalde situaties op je werk of in je sociale leven.

Samen kunnen we jouw doel bereiken!